Inhoud

Geheugenklachten en dementie

Met het ouder worden gaan onze cognitieve mogelijkheden niet noodzakelijk zwaar achteruit. Wel worden oudere mensen in regel geconfronteerd met wat (ouderdoms)vergeetachtigheid, terwijl men voor het overige redelijk stabiel blijft.

Een gradatie verder spreekt men over “milde cognitieve stoornissen” (M.C.I.) die nog niet voldoen aan de kenmerken om als dementie beschouwd te worden, maar toch té storend zijn  om volledig als normaal beschouwd te worden.

Langs de ene kant bestaan er dan mogelijkheden om hier preventief op in te grijpen door zijn levensstijl te wijzigen ( lichamelijke beweging,cognitief actief blijven, matig alcoholgebruik, minder stress …).

Aan de andere kant is er de mogelijkheid om voortschrijdend, gradueel te evolueren naar een echte dementie zoals de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ernstige aandoening die niet alleen het geheugen aantast, maar ook bijkomende (secundaire) functiebeperkingen met zich meebrengt, zowel in gedrag, persoonlijkheid en emoties. Dementie heeft een grote impact o

  • € 4,00 per persoon.
    € 4,00 per persoon.

Organisatie: Mensen & Wetenschap i.s.m. Huis van de Mens • Plazarama

Sinds november 2008 is prof. dr. Jan Versijpt werkzaam als kliniekhoofd Neurologie aan het Universitair Ziekenhuis te Brussel met als aandachtsgebieden enerzijds geheugenproblematiek en neurodegeneratieve aandoeningen naast anderzijds hoofd- en aangezichtspijn.

"Waar heb ik mijn sleutels gelaten?". "Hoe heet die collega ook alweer?" Als je wat ouder bent en je geheugen laat je af en toe in de steek, is dat best angstaanjagend. Maar moet je dan echt in de richting van beginnende dementie beginnen denken?